Oliwki Kalamata fioletowe drylowane 1 kg – słoik 1,6l

58,00

Opis

Oliwki Kalamata fioletowe drylowane 1 kg – słoik 1,6l

PochodzenieOliwki Kalamata (Kalamon) to duże i mięsiste owoce w kształcie migdałów, które charakteryzują się cimnofioletową barwą. Przez wielu uznawana za królową oliwek. Ich potoczna nazwa pochodzi od miasta Kalamata na południu Peleponez w Grecji. Zgodnie z prawem termin „Kalamata” jest nazwą chronioną i odnosi się do regionu Grecji, w kórym oliwki są uprawiane. W rzeczywistości jest to odmiana Kalamon i jest uprawiana w wielu miejscach na całym świecie. Drzewa oliwne posiadają dwukrotnie większe liście w porównaniu do innych pospolitych odmian i są bardziej podatne na zimno.RozmiarExtra Large 201 – 230 szt./ kgSkładOliwki, sól, kwas octowy, olej słonecznikowy. Produkt gotowy do spożycia. Przechowywać w temp. poniżej 25℃, po otwarciu przechowywać w lodówce.Uwaga: może zawierać pestki i/lub fragmenty pestek.ZawartośćPorcji w opakowaniu: 67Rozmiar 1 porcji: 4 oliwki (15 g)Propozycja podaniaOliwki opłukać pod bieżącą wodą z solanki lub namoczyć w wodzie kilka godzin i odsączyć. Następnie zalać oliwki oliwą extra virgin. Ponadto do oliwy można dodać kilka kropli soku z cytryny oraz suszone oregano.ProcesZbiory rozpoczynają się gdy owoce zmieniają barwę z zielonej na ciemnofioletową. Oliwki zbierane są ręcznie aby nie uszkodzić skórek. Pomimo cienofioletowej barwy są klasyfikowane jako czarne oliwki.DoznaniaKalamata przez wielu smakoszy jest uznawana za najszlachetniejszą oliwkę. Smak jest wyjątkowy i bardziej wyrazisty od wielu odmian czarnych oliwek. Jest bogaty, lekko kwaskowaty oraz czasami określany jako owocowy.WłaściwościOliwki są bogate w przeciwutleniacze, witaminy (A, B1, B2, C, D, E i K) oraz minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik. Jest to produkt niskokaloryczny, mimo że jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Spożywanie oliwek przyczynia się do dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.Podobnie jak oliwa, oliwki wykazują korzystne i bardzo różnorodne działanie na organizm, a przede wszystkim (więcej o właściwościach oliwy w artykule):z pewnością poprawia profil lipidowy, co niewątpliwie wpływa korzystnie na poziom cholesterolu:obniża poziom cholesterolu LDL potocznie nazywanego „złym cholesterolem”podwyższa poziom cholesterolu HDL potocznie nazywanego „dobrym cholesterolem”dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz składników mineralnychwykazuje działanie antyoksydacyjnehamuje stany zapalne w organizmiewzmacnia układ odpornościowyreguluje pracę układu hormonalnegowykazuje działanie przeciwmiażdżycowema korzystny wpływ na ciśnienie krwireguluje poziom glukozy we krwiodgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych zmniejszając ryzyko wystąpienia m.in.:chorób sercowo-naczyniowych:nadciśnieniamiażdżycychoroby wieńcowejnowotworów:jelita grubegopiersicukrzycy typu 2zespołu metabolicznegospowalnia procesy starzenia się organizmukorzystnie wpływa na rozwój płodu.Wartości odżywcze w 100 gEnergia 300 kJ / 72 kcalTłuszcze ogółem: 30,0 gw tym:Tłuszcze nasycone 3,3 gWęglowodany ogółem: 13,3 gw tym:Cukry 0,0 gSól 1800 mg

– Kuchnie świata

torebki do parzenia herbaty, gritzner maszyna do szycia, siemens eq 6 plus s 300, tefal snack collection płyty, ekspres cisnieniowy delonghi, suszarka łazienkowa stojąca, straszny robot, rowenta volum 24, ekspres do kawy delonghi dinamica ecam 350.55.b, osuszacze warszawa, suszarka na pranie zewnętrzna, czyszczenie ekspresu philips, odkamienianie delonghi magnifica, 18/4, młynek elektryczny do soli, 690

miód rzepakowy