PIĄTNICA QUINOA KOMOSA RYŻOWA CZARNA 500G JAKOŚĆ PIĄTNICA

7,99

Opis

PIĄTNICA QUINOA KOMOSA RYŻOWA CZARNA 500G JAKOŚĆ PIĄTNICA

Komosa ryżowa CZARNA (quinoa) 500GSkładniki: 100% ziarno komosyKraj pochodzenia: PeruMasa netto opakowania: 500GWartość odżywcza produktu w 100 g:Wartość energetyczna: 1540 kJ/368 kcalTłuszcz: 6,07 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,71 g )Węglowodany: 64,16 g (w tym cukry : 0,1 g)Błonnik 7 gSól: 0,012 gBiałko: 14,12 gKomosa ryżowa spokrewniona jest z amarantusem i podobnie jak on, posiada niezwykłe właściwości. Mimo że kształtem i smakiem zbliżona jest do ziaren zbóż, tak naprawdę zbożem nie jest. Zalicza się ją do pseudozbóż, czyli roślin, które wytwarzają obfite w skrobię nasiona. Ceniona jest za wysoką wartość odżywczą. Jest delikatna, niemal neutralna w smaku, dzięki czemu świetnie komponuje się z innymi produktami. Można ją podawać jak ryż, makaron czy ziemniaki, dodawać do zup, robić z niej zapiekanki, sałatki, puddingi, dania wytrawne i słodkie. Dobrze łączy się z ziołami, orzechami i wszystkimi warzywami. Jest lekkostrawna i sycąca. Może być wspaniałym komponentem zup oraz dań jednogarnkowych.Sposób przygotowania:Komosę przed gotowaniem należy wypłukać pod bieżącą wodą. 1 szklankę komosy należy zalać 2 szklankami wody i gotować przez 2-3 minuty. Po tym czasie należy ją zostawić do napęcznienia.Sposób przechowywania:Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.Informacje o alergenach:Na terenie zakładu wykorzystywane są również sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.Opakowania i znakowanie produktów:nasze opakowania posiadają certyfikat PZH i są dopuszczone do kontaktu z żywnością,każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.Czarna quinoa to po prostu inne określenie produktu znanego w naszym kraju pod nazwą komosa ryżowa. Od swojego popularniejszego, białego odpowiednika różni się jednak nie tylko kolorem. Ma ona wyraźniejszy smak, a po ugotowaniu jest bardziej chrupiąca, gdyż praktycznie nie pęcznieje. Charakteryzuje ją lekko orzechowa nuta i słodycz.Dlaczego powinieneś sięgnąć właśnie po komosę ryżową w najciemniejszym kolorze? Powodów jest wiele. Po pierwsze quinoa czarna jest smacznym dodatkiem do wielu potraw, w których może stanowić alternatywę dla ziemniaków, ryżu czy kasz. Drugim argumentem jest fakt, że posiada wiele wspaniałych właściwości.Kompleksowe wsparcie organizmuCzarna komosa ryżowa jest źródłem białka, które zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Ma w sobie sporo kwasów omega-3 korzystnych dla dobrego samopoczucia i funkcjonowania organizmu. Warto pamiętać, że quinoa jest produktem bezglutenowym, czyli idealnym dla wszystkich osób uczulonych na pszenicę. Ciekawostką jest fakt, że zawiera też wapń, który jest lepiej przyswajalny niż ten z mleka. To cenna informacja do osób nietolerujących laktozy.

Piątnica – Ryż

man akcesoria, philips xc8045 01, odkurzacz pure q9, mumink, szklanka do cappuccino, jura e8 eb 2021, philips satinelle prestige bre652/00, parowar euro agd, najdroższa kawa na świecie cena, ile gram ma jedna szklanka, kubek czerwony, klimatory domowe, termos obiadowy duka

yyyyy