Amarantus ekspandowany popping 500g

15,19

Description

Amarantus ekspandowany popping 500g

Jak powstaje popping amarantusowy?Najcenniejszą część szarłatu wyniosłego stanowią jego nasiona. W sprzedaży można je spotkać w postaci ziarnistej, sproszkowanej lub ekspandowanej – czyli właśnie poppingu. Proces przekształcania twardych ziaren w lekkie, delikatne perełki jest zbliżony do dmuchania ryżu lub przygotowywania popcornu. Nasiona amarantusa zostają poddane obróbce cieplnej i ciśnieniowej, w wyniku czego zostają rozerwane – zyskują na objętości i stają się miękkie. Proces ten to właśnie ekspandowanie, nazywane też ekstruzją lub puffingiem. Jego zaletą jest zachowanie niemal wszystkich wartości odżywczych oraz wydłużenie terminu przydatności do spożycia – i to bez użycia substancji chemicznych. Dodatkową zaletą jest fakt, ze ekspandowane nasiona amarantusa są gotowe do spożycia i przed zjedzeniem nie muszą być poddawane żadnym czynnościom.Bez glutenu – bez problemuAmarantus, ekspandowany czy nie, zawiera wiele cech zdrowej i pożądanej w diecie żywności. Przede wszystkim jest naturalnie bezglutenowy – a więc odpowiedni dla alergików i chorych na celiakię. Dostarcza także bardzo dużo białka, gwarantując długotrwałe uczucie sytości i znakomicie zastępując produkty mięsne. Dodatkowo szarłat jest rośliną bogatą w antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego często powinien pojawiać się w menu osób dbających o zdrową dietę.Jak jeść amarantus ekspandowany? Teoretycznie, przez „nadmuchaną” postać poppingu, zastosowanie amarantusa jest mocno ograniczone. Tak naprawdę jednak, tym co je ogranicza jest przede wszystkim wyobraźnia. Przede wszystkim ekspandowane nasiona amarantusa znakomicie sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Zwolennicy wyrazistych smaków mogą jednak nie być usatysfakcjonowani taką formą podania, ze względu na neutralny smak. Ponadto postać drobnych kuleczek nie sprzyja podjadaniu ich wprost z opakowania. Znacznie lepszym pomysłem jest dodanie poppingu do śniadania na słodko – owsianki, jaglanki, jogurtu czy muesli – lub zagęszczenie nim mleka z miodem czy słodkim syropem, na kształt błyskawicznego puddingu. Amarantus ekspandowany może też być stosowany do dań wytrawnych, np. jako znacznie zdrowsza panierka, dodatek do wypieków lub zagęstnik zup i sosów.SkładnikiPopping – ekspandowane nasiona amarantusaAmarantus ekspandowany jest naturalnym źródłem:> Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.> Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.> Ryboflawina (Witamina B2) – pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek.Informacje o alergenachW zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy.Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Targroch – Płatki musli i otręby

mini piekarnik bosch, ranking czajników, remington xr1500, mccafe kawa, minutniki, wyciskarka do soków gastronomiczna, bella crema, philips visapure advanced sc5370/10, auchan waga, di napoli, peeling kawitacyjny xiaomi instrukcja, ścierki vileda do okien, cytryna kcal, karcher premium, wiadro na lód, media maarkt, nawilżacz powietrza do 200 zł

yyyyy