Karczochy serca

9,50

Opis

Karczochy serca

ZASTOSOWANIE: Warto jednak wspomnieć też o zastosowaniu karczocha w kuchni, bo jest to jeden z głównych kierunków wykorzystania tego warzywa. Zjada się pąki kwiatów, a właściwie „serce” karczocha, czyli pąk kwiatowy bez zgrubiałych liści. Młode „serca” karczocha można nawet zjadać na surowo, bez obróbki, a jedynie z dodatkiem wysokiej jakości oliwy z oliwek. Starsze pąki trzeba poddać obróbce termicznej, na przykład smaży się je na oliwie z oliwek (wtedy pąki otwierają się, niczym róża!). Karczochy są popularne zwłaszcza w kuchni włoskiej, podaje się je pieczone z oliwą i dodatkiem mięty albo z suszoną ikrą ryb. W Polsce jeśli już, to zjadamy marynowane karczochy jako dodatek do dań kuchni włoskiej, na przykład do pizzy czy makaronu.WARTOŚĆ ODŻYWCZA NA 100G: Wartość energetyczna 112 kJ / 27 kcalTłuszcze 0,2gWęglowodany 3,5gBiałko 1,5gGramatura: 390g Masa po odsączeniu: 240gSPOSÓB PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.KRAJ POCHODZENIA: Hiszpania

Kier – Przetwory warzywne

ekspres do kawy przemyslowy, dyson v7 animal, szkło przezroczyste, goat co to znaczy, fontelis 200 sc, sklep akcesoria kuchenne, roboty kuchenne kenwood, ambition brown stone patelnia, solarium ergoline, dobra babka, ekspres do kawy cafissimo, neopunkt kowary, zestaw garnków, kawy i herbaty, thermica, młynek do kawy bolesławiec, prezent na dzien babci, najmniej kaloryczne mleko roślinne

yyyyy