Description
Vivio Jagody Goji suszone 250 g
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych jagód goji Chociaż w naszej kuchni znane są stosunkowo od niedawna, w medycynie chińskiej jagody goji stosowane są już od ponad 2000 lat. Ze względu na bogatą zawartość substancji odżywczych w nich zawartych, niniejsze owoce zaliczane są do grupy „superfoods”. Uważa się, że regularne spożywanie jagód goji, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Ponadto, niniejsze owoce mogą wspierać proces odchudzania, dlatego też szczególnie cenione są przez osoby dbające o zgrabny wygląd sylwetki. A co jeszcze warto wiedzieć na temat jagód goji? Skąd pochodzą i czym charakteryzują się jagody goji? Jagody goji – właściwości zdrowotne Jagody goji a odchudzanie Przeciwwskazanie dotyczące spożywania jagód goji Jagody goji – cena Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące jagód goji Gdzie kupić jagody goji? Czy można przedawkować jagody goji? Czy jagody goji są dobre dla cukrzyka? Skąd pochodzą i czym charakteryzują się jagody goji? Jagody goji to owoce kolcowoju pospolitego – rośliny należącej do gatunku psiankowatych (podobnie jak papryka, bakłażan, czy pomidor). Niniejsze owoce od tysięcy lat (około 2300 lat) zajmują niezwykle ważne miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej, gdzie nazywane są „jagodami długowieczności”. Kolcowój pospolity naturalnie występuje na terenach Południowo-Zachodniej i Środkowej Azji. Niemniej jednak, jego liczne uprawy możemy spotkać w regionie Morza Śródziemnego, jak również Ameryki Północnej i Australii. Od wielu lat za największego producenta jagód goji uznaje się Chiny. Niniejsze owoce osiągają długość 1-2 centymetrów. Charakteryzują się ciemnopomarańczowym lub czerwonym kolorem i eliptycznym kształtem. Jagody goji zbierane są najczęściej w porze letniej lub/i jesiennej. Owoce kolcowoju pospolitego spożywane są najczęściej w postaci suszonej. Niemniej jednak, dostępne są również w formie soku, herbaty, proszku lub tabletek. Zgodnie z ustaleniami, każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 5-12 gramów niniejszych owoców. Jagody goji – właściwości zdrowotne W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody goji stosowane są w leczeniu licznych chorób. Między innymi, nieprawidłowości w obrębie układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, jak również w terapii zaburzeń wzroku. Warto wiedzieć, że niniejsze owoce, dzięki dużej zawartości antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 wpływają natomiast na wzmocnienie naszej odporności, jak również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto, jagody goji są doskonałym źródłem karotenoidów oraz luteiny, niezbędnych dla dobrego funkcjonowania wzroku. Badania naukowe wskazują na fakt, iż regularne spożywanie niniejszych owoców, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, wpływa na obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi, jak również utrzymanie optymalnego stężenia cholesterolu. Dodatkowo, zawarte w jagodach goji kompleksy polisacharydów wpływają na stymulację układu immunologicznego oraz na zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych (szczególnie tych zlokalizowanych w obrębie układu pokarmowego, płuc oraz narządów rodnych i piersi). Niemniej jednak, niniejsze owoce skrywają w sobie jeszcze wiele innych, cennych dla naszego zdrowia składników. Na przykład, dzięki zawartości beta-sisteroli, jagody goji mogą wpływać na zmniejszanie stanu zapalnego, a za sprawą wysokiego stężenia witaminy C oraz antyoksydantów, przyczyniają się do poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci. Jagody goji a odchudzanie Jagody goji uznawane są za cenne wsparcie w procesie odchudzania. Wszystko to za sprawą błonnika oraz cennych składników odżywczych w nich zawartych. Dzięki nim, możliwe staje się zapewnienie uczucia sytości, jak również uregulowanie rytmu wypróżnień. Warto jednak wiedzieć, iż samo spożywanie niniejszych owoców nie przyniesie nam spektakularnych efektów. Istotną poprawę wyglądu naszej sylwetki oraz lepsze samopoczucie jesteśmy w stanie osiągnąć tylko dzięki zrównoważonej (opartej o zasady zdrowego odżywiania) diecie oraz systematycznym ćwiczeniom fizycznym. Niemniej jednak, warto pamiętać, że jagody goji, podobnie jak inne produkty z grupy „superfoods”, stanowią cenny element zdrowej diety i przyczyniają się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Przeciwwskazania dotyczące spożywania jagód goji Zaleca się, aby nie spożywać więcej niż około 5-12 gramów suszonych jagód goji dziennie. Ponadto, przed wprowadzeniem niniejszych owoców do swojej diety powinny wzbraniać się osoby, które przyjmują leki o działaniu przeciwzakrzepowym. Dodatkowo, wszystkie osoby, które zmagają się z określonymi chorobami o charakterze przewlekłym, powinny skonsultować z lekarzem prowadzącym stosowanie jagód goji w codziennej diecie. Warto również wiedzieć, że ze spożywania owoców kolcowoju pospolitego powinny zrezygnować kobiety znajdujące się w okresie ciąży lub karmienia piersią. Jagody goji – cena Suszone jagody goji możemy kupić najczęściej w opakowaniach o wadze: 100 gramów – za które zapłacimy około 8,00 – 10,00 złotych; 250 gramów – za które zapłacimy około 15,00 – 20,00 złotych; 500 gramów – za które zapłacimy około 25,00 – 30,00 złotych; 1000 gramów – za które zapłacimy około 45,00 – 55,00 złotych. Warto wiedzieć, że cena produktu uzależniona jest zarówno od wybranego producenta, jak i dystrybutora. Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące jagód goji Gdzie kupić jagody goji? Suszone jagody goji możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również aptekach. Niemniej jednak, warto poszukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy nie tylko gwarancję najwyższej jakości produktu, ale również konkurencyjną cenę. Czy można przedawkować jagody goji? Zalecane jest, aby nie spożywać więcej niż 12 gramów jagód goji. Istotne przedawkowanie wskazanej ilości może doprowadzić do wywołania objawów niepożądanych. Warto również wiedzieć, iż niewskazane jest spożywanie surowych, a zwłaszcza niedojrzałych jagód goji, które doprowadzić mogą do wywołania poważnego zatrucia pokarmowego. Czy jagody goji są dobre dla cukrzyka? Badania przeprowadzone nad jagodami goji wykazały, że zawarta w nich grupa polisacharydów stymuluje wzrost komórek beta trzustki, a tym samym wpływa na zwiększenie wychwytu glukozy. Dlatego też, spożywanie niewielkich ilości jagód goji przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy może przyczynić się do niższego poziomu glukozy we krwi, jak również niższej glikemii poposiłkowej.
Vivio – Bakalie
pd82 4mb, termos tefal 1l, mała prostownica do grzywki, herbata te, deska do prasowania z generatorem pary philips, robot hexo
yyyyy